Ispaniški jautienos kukuliai pomidoru padaže

ispaniški mėsos kukuliai, arba albondigas, Ispanijos kavinėse paprastai valgomi kaip užkandis, tačiau šis Ramzio knygos „Pasaulio virtuvės” variantas tikrai nepanašus į užkandį 🙂 sotus ir aromatingas.

Ispaniski kukuliai (2)3

Reikės (4-5 porcijos):

  • Mėsos kukuliams:
  • 500 g jautienos faršo
  • 0.5 švelnaus baltojo svogūno
  • 2 česnako skiltelės
  • 50 g baltos duonos trupinių (naudojau džiuvesėlius)
  • 25 gr tarkuoto čederio sūrio
  • 2 v.š. plačialapių petražolių
  • druskos, juodųjų pipirų
  • 1 didelis paplaktas kiaušinis
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • Pomidorų padažui:
  •  2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 0.5 švelnaus baltojo svogūno
  • 2 skiltelės česnako
  • 120 ml sauso balto vyno
  • 800 g koncervuotų pomidorų
  • 100 ml vandens
  • 2 a.š. rudojo cukraus
  • šiek tiek petražolių pabarstymui

 Pradedame nuo mėsos kukulių, kuriems sumaišome maltą jautieną, smulkintą svogūną, tarkuotus česnakus, duonos trupinius, smulkintas petražoles į vienalytę masę. Pagardiname druska, pipirais ir supilame paplaktą kiaušinį, viską rankomis išminkome.

Iš paruoštos mėsos masės formuojame nedidelius kukuliukus (recepte rašo 106 vnt, bet aš dariau mažesnius). Per daug jų nesuspauskite. Sudedame į didelę lėkštę, uždengiame maistine plėvele ir laikome šaltai mažiausiai 30 min, kad jie sukietėtų.

Kol kukuliai ilsisi šaldytuve, ruošiame pomidorų padažą. Didelėje keptuvėje pakaitiname aliejų, suberiame smulkintą svogūną ir česnaką, pakepiname kol pagelsta. Padidiname iki maksimumo kaitrą, supilame vyną ir verdame kol pusė jo išgaruoja. Tuomet sudedame smulkintus koncervuotus pomidorus su visomis sultimis ir cukrų. Vandens nepyliau, nes pomidorų sulčių buvo tikrai daug, tad vandenį palaikykite pabaigą, jeigu tikrai būtų per tirštas padažas. Pasūdome, pagardiname pipirais ir sumažinus ugnį troškiname kol masė pasidaro tiršta, klampi. Pagal receptą 10-15 min, tačiau troškinau tikrai ilgiau beveik 40 minučių, tuomet padaže aišku jau nebeliko pomidorų gabaliukų, bet ji gavosi nuostabaus salstelėjusio skonio.

Keptuvėje pakaitiname alieju ir apkepiname ant didelės kaitros mėsos kukuliukus, maždaug apie 5 min vartant, kad apkeptų iš visų pusių vienodai. Užpilame pomidorų padažą ir troškiname dar ~15 min.

Patiekiant pabarstykite šviežiomis petražolėmis. Būtinai pridėkite duonos, padažo likučiams išlaižyti lėkštėje 🙂

Ispaniski kukuliai (1)3

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

16 + 18 =