Šis tortas gulėjo mano sąraše nuo 2015 rudens ir laukė 2016 rudens moliūgų derliaus, tačiau jį pražiopsojo… ir visai nesigailiu, nes su žiemą populiariais muskatiniais moliūgais, jis dar saldesnis ir skanesnis 🙂 Kadangi pirmasis eksperimentas tortas su morkomis, buvo tiesiog nerealus, daržovių naudojimas kepiniuose mūsų namuose tikrai apsigyvens ilgam 🙂
Reikės (22-26 cm formai atitinkamai bus arba aukštas arba žemesnis, bet didesnis):
Pagrindui:
180-200 g šokoladinių trapių sausainių
50 g sviesto
4 v.š. grietinėlės
Kremui:
400 g moliūgo tyrės*
200 g riebios plakamosios grietinėlės
250 g rikotos sūrio
60 g cukraus pudros
1 apelsinas
20 g želatinos
80 ml šalto vandens
Sūdytai karamelei:
100ml vandens
250g cukraus
50g sviesto
140ml riebios grietinėlės (ne mažiau kaip 36%)
½ a.š. druskos
Moliūgo tyrės galite dar turėti savo šaldikliuose, tačiau jei neturite rekomenduojame muskatinį saldų moliūgą, kurį nuvalykite, supjaustykite kubeliais ir kepkite 180°C orkaitėje kol suminkštės, tuomet sutrinti virtuviniu kombainu ir atvėsinti.
Pagrindui sausainius sutrupinkite iki miltų (tam labai gerai tinka tas pats virtuvinis kombainas), sumaišykite su lydytu sviestu ir grietinėle. Torto formos, nuimamais kraštais, dungą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite sausainių trupinius ir vienodai paskirstę paspauskite, kad suliptų. Kol gaminsite kremą palaikykite šaldytuve.
Želatiną užpilkite vandeniu, gerai išmaišykite ir palikite išbrinkti. Moliūgo tyrę sumaišykite su rikotos sūriu ir 40 g cukraus pudros, viską išplakite mikseriu iki vientisos masės. Įtarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis, viską išmaišykite. Želatiną pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol ištirpsta, bet svarbu, kad ji ne būtų karšta. Grietinėlę išplakite su likusiu kiekiu cukraus pudros. Kremą sumaišykite su želatina, tuomet atsargiai įmaišykite grietinėlę ir pilkite ant paruošto sausainių pagrindo ir palikite šaldytuve sustingti, geriausiai per naktį.
Sūdytos karamelės padažui vidutinio dydžio keptuvėje storu dugnu sumaišykite vandenį su cukrumi, kol ištirps. Kaitinkite, bet nemaišykite, kol karamelė taps medaus spalvos, vanduo išgaruos, galite kartais pasukioti, jei lydosi netolygiai, kad neprikeptų vienas šonas, kai kitas dar neišsilydęs. Kai vanduo jau bus išgaravęs, įmaišykite supjaustytą sviestą, grietinėlę, druską ir dar pakaitinkite 2-3 minutes, tuomet atvėsinkite. Padažas paruoštas gali būti laikomas šaldytuve, kuomet reikia naudoti – tiesiog pašildykite. Jis puikus ne tik su tortu, bet tobulai pagardina ir latte kavą 🙂