Focaccia su alyvuogėm (itališka duonelė)


šiandien nusipirkau mėgstamą žurnalą „Žmonės”… visuomet jį perku, visuomet receptus paskaitau, kažką išbandau… šį kartą užkliuvo duonos receptas… išbandžiau… susižavėjau… rekomenduoju…

Reikės:  po 100 g. juodųjų ir žaliųjų alyvuogių, 2 skiltelės česnako, rozmarino (arba aš naudojau provanso prieskonius), 14 š. alyvuogių aliejaus, 10 g. sausų mielių, 270 ml. šilto vandens, 200 ml. pieno, 3 š. cukraus, 1 m.š. druskos, 900 g. sijotų miltų (iš tikro prireikė bevei kg), 2 kiaušiniai, juodųjų pipirų (aš dėjau 5 pipirų mišinį).

Pradedame nuo alyvuogių ir česnako… susipjaustome smulkiai, sumaišome su provanso žolelėm ir 2 š. alyvuogių aliejaus. Paliekame pusvalandžiui kambario temperatūroje…

Kol alyvuogės marinuojasi… ruošiame mieles 🙂 kurias sumaišome su vandeniu, pienu, cukrumi ir mažiausiai 15 min. pastatome šiltoje vietoje. Vėliau supilame likusį alyvuogių aliejų ir pasūdome. Supilame trečdalį miltų, imušame 1 kiaušinį, iberiame pipirų, išmaišome.

Kol viską maišome… turbūt prabėgo ir tas pusvalandis… sudedame alyvuoges ir dar viską gerai išmaišome.

Supilame likusius miltus ir išminkome purią tešlą, kuri neturi lipti prie rankų, todėl miltų prireikė šiek tiek daugiau, bet ne per daug… bus duonelė per kieta. Paliekame pusvalandžiui kilti kambario temperatūroje 🙂

Skardą ištepame alyvuogių aliejumi ir sudedame tešlą, kuria tolygiai paskirstome. Įspaudžiame duobeles ir kepame 190 karštumo orkaitėje 15-20 min. Likus 5 min. aptepame išplaktu kiaušiniu (galima įdėti prieskonių į plakinį).

Duonelė skani tiek šilta su užtepu, tiek šalta… puikiai pjaustosi su duonos peiliu 🙂

prie šio malonaus itališko skonio… priderinau ir užkandį… Melionio su vytintu Parmos kumpiu 🙂

Print Friendly, PDF & Email