Knygų mugė 2018 ir trispalvis keksas visiems :)

Nuo ketvirtadienio Vilniuje šurmuliavo Knygų mugė 🙂 kurioje buvome ir mes 🙂 tik šį kart ne kaip eiliniai knygų medžiotojai (tiesa pora knygų vistik papildė mūsų namų lentyną), o kaip savo antrosios knygos autoriai

juokavome su nuostabiąja Marija iš leidyklos, šypsojomės Jums 🙂

kepėme kibinų su kalakutiena, vaišinomės ir brandintos tešlos meduoliais

dalinomės taip pat daugelio draugų jau išragautu ir išgirtu trispalviu keksu (jo receptą rasite skaitydami šį įrašą iki galo) bei draugiškai plepėjome su daugelio knygų keliaujant po Lietuvą autoriumi bei fotografu Vytautu Kandrotu, dovanų mažajam parsivežėm Pasaibos pirmąją knygą (naujausią rasite čia), kurią pasirašė pati autorė – Danguolė Kandrotienė (nepatikėsite kiek gėrių vaikams yra Debesų ganyklų išleista)

ir bendravome, bendravome, bendravome… bei žinoma pasirašinėjome Jums mielieji 🙂

atsakinėjome į klausimus, bei uždavinėjome juos Tūkstantmečio vaikams 🙂

ir grįžome pasisėmę įvairiausių emocijų, maloniai nuvargę, bet LAIMINGI!!! Kad net iš Argentinos atvykęs jaunimas, ten puoselėja savo tėvų ir senelių lietuviškus receptus, bei įsigijo mūsų knygų, kurioje tikrai ras tuos vaikystės patiekalus.

O pabaigai… apie tą… trispalvį, visus pirma spalvomis, vėliau skoniu užburiantį keksą 🙂 šio puikaus skonio keksas buvo aptiktas viename itin mėgstame Aušros tinklaraštyje Vaikai ir vanilė, jis be kepimo miltelių, jis gali būti įvairiaspalvis arba dvispalvis, net vienspalvis jeigu nesinori spalvų. Jis papuoš kiekvieno stalą ir tikrai nustebins ragautojus. Artėjant Lietuvos šimtmečio gimtadieniui, kurį švenčiau kartu su visa Lietuva ir aš (gimusi taip pat vasario 16dieną), mūsų draugai bei sielos žmonės, jis pavirto Lietuvos trispalvės simboliu ant mūsų saldaus stalo. Tikime jis papuoš ir Jūsų šventinius stalus per didesnes ar mažesnes šventes, o gal kasdieną – juk gyvenimą reikia švęsti skaniai ir spalvingai 🙂

Reikės (26 cm kepimo formai su skyle):

  • 340 g  lydyto sviesto (82 proc.)
  • 450 g cukraus
  • 225 g grūdėtos varškės
  • 1 a.š. vanilės esencijos
  • 1 a.š. druskos
  • 6 kiaušiniai (L dydžio)
  • 405 g kvietinių miltų
  • 2 v.š. burokėlių sulčių
  • 50 g tirpios avietinės želė miltelių
  • 4 v.š. pieno
  • 1,5 v.š. žaliosios matchos arbatos miltelių
  • 2 a.š. maltos ciberžolės miltelių

Kekso formą jeigu naudojate metalinę, būtinai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Jeigu kepate silikoninėje formoje, tuomet tepti ir barstyti nebūtina.

Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki vientisos masės. Kitame inde išplakite varškę iki vientisos masės. Supilkite ją į sviesto ir cukraus plakinį, išmaišykite. Supilkite vanilės esensiją, druską ir išmaišykite. Muškite po vieną kiaušinį į plakinį ir po kiekvieno gerai išplakite.

Suberkite miltus ir užmaišykite tešlą, kuria padalinkite į tris lygias dalis.

Į vieną tešlos trečdalį įdėkite burokėlių sultis, suberkite sausus želė miltelius ir gerai išmaišykite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų.

Į antrą tešlos trečdalį įdėkite 2 šaukštus pieno ir žaliosios matchos arbatos miltelių. Viską gerai išmaišykite, kad milteliais tolygiai pasiskirstytų.

Į trečią tešlos trečdalį įdėkite 2 šaukštus pieno ir ciberžolės miltelių. Viską gerai išmaišykite, kad milteliais tolygiai pasiskirstytų. 

Į kekso formą ledų šaukštu (patogu, kad labai greitai padeda sluoksniuoti, nereikia papildomo įrankio tešlai nubraukti nuo įrankio) po vieną skirtingų spalvų sluoksniuokite spalvotus ruošinius ir palengva sukite aplink kol visa forma užsipildys.

Įkaitinkite orkaitę iki 175 oC, kepkite keksą 65-75 minutes. Būtinai tikrinkite mediniu pagaliuku, nes kiekvienos orkaitės kepimo laikas gali skirtis. Jeigu medinis pagaliukas įkištas ir ištrauktas į keksą lieka sausas – jau iškepė.

Neskubėkite ištraukti kekso iš formos, dar palaikykite joje mažiausiai 5 minutes arba kol atvės gerokai, tik tuomet apverskite ant grotelių ir pilnai atvėsinkite. Puoškite citrusiniu glajumi ir mėgstamomis uogomis, jeigu norisi papildomos rūgštelės. O jeigu Jums saldumo niekad nebūna perdaug – apliekite lydytu šokoladu.

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

9 − 7 =