Rūkyti vištienos peteliai

Kai vasara pagaliau įsisiūbuoja, grill kepsninė rūksta mūsų namų kieme mažiausiai kartą per savaitę, o kartais net kelis kartus 🙂 rūksta jau trečioji kepsninė… kaip visuomet su visais pirkiniais reikia kelis kartus sugadinti, tada nukeliauti į kursus, išmokti, įgyti patirties ir supratimo ką ir kaip reikia daryti, kad kiekvienas kąsnis būtų tiesiog užburiantis… kvepiantis… tikras…

Už visas patirtis esame labai dėkingi žmonėms, kurie arti mūsų sielomis ir mintimis… Simonai ir Linai… už dovanas, kurios įkvepia visą vasarą neleisti užgesti anglims ir… Jonui (Čiop Čiop BBQ ir rūkymo kursų šefui) už idėjas, kuriomis vedami įsigijome naują kepsninę, su sunkiu dangčiu ir… termometru, kad tai kas turi būti įvyktų laiku 🙂 Tai tikrai tie kursai, kuriuos rekomenduotume kiekvienam puoselėjančiam nors 1 kv.m. žalios vejos ir joje rūkstančią kepsninę… Bet apie viską nuo pradžių pradžios…

Ilgas ir šaltas užsitesęs žiemiškas pavasaris vieną balandžio paskutinių vakarų buvo neįtikėtinai šiltas… ir kupinas dūmais persmelktų skonių… BBQ ir rūkymas skambėjo kaip puiki netrukus žadėjusios prasidėti vasaros, o gal net pagalbos šauksmas, kad ji pagaliau PAGALIAU ateitų nors ir basaaaa…. taigi pasiruošę patirti lašišos rūkymo, ėriuko šonkauliukų ir steiko kepimo meno… palikę mažajį padaužą namie su aukle iškeliavom… semtis patirties…

Prisipažinsim… rūkyta lašiša buvo pirmas ragautas skonis ir ko gero GERIAUSIAS ką teko ragauti pastaruosius metus… jis nenustelbė tik Romos skanėstų ragautų gegužės mėnesį pernai, tačiau mūsų kiemo kepsninėje šis patiekalas rūksta jau nesuskaičiuojamą kiekį kartų… sužavėjo jau ne vieną širdį ragautojo… o tereikia tik kokybiškos lašišos su oda, česnako, aliejaus, šiek tiek druskos ir … dūūūūūūmoooooo 🙂 temperatūroje 110-140 išsirūkina per 30 min, na čia su prielaida, kad Jūsų kepsninės dangtis „nekiauras”, o jeigu vistik.. et niekis!!! Tiesiog prireiks daugiau kantrybės ir laiko, bet tikrai PAVYKS!!! Skanu tiek kaip sumuštiniai, tiek kaip karštos salotos su špinatais ir garstyčių-medaus-balzamiko padažu… psssssss… išduosim paslaptį, kad pilnas mūsų receptas slepiasi vasaros Debesų puslapiuose 🙂

Toliau super paprasti… ėriuko šonkauliukai, nuglostyti kokybišku alyvuogių aliejumi, česnakais ir šviežiais čiobreliais… paprasta, bet ne prastą, kelios minutės ir skanus malonumas garantuotas… nereikia jokių ypatingų prieskonių kokybiškam kepsniui, svarbu druska gardinti tik kepant… vos minutėlė kita ant grilio ir jau viskas paruošta. Kaip juokiasi Mantas, pačią kepsninę pasiruošti užtrunka daug ilgiau, nei joje kepti gardžius kepsnius.

ir galiausiai… karalius steikas… be jokių prieskonių, paglostymų, tiesiog kokybiška mėsa, kepant kiekvieną pusę po 2 minutes, dar žiupsnis druskos ir… į kompaniją pakvietus šviežių bulvyčių, bei ant kepsninės pavarčiusius šonus smidrus… norėsis išlaižyti lėkštes ir… ranka beviltiškai nusities link vandens stiklinės.. bet jam… pilvelyje jau nebėra vietos… kaip ir desertui, kurio tą vakarą neragavom, bet daug daug daug diskutavom ir dalinomes prie bendro stalo įvairiomis patirtimis.

ir pabaigai… negalime apseiti be recepto… kai atsivalgysit rūkytos lašišos visais pavidalais, išsirūkinkite karamelinio marinato nusaldintus vištienos petelius… tobulai gardu 😉

Reikės:

  • ~ 1 kgvištienos petelių (tulpių)
  • 60 ml 6% stiprumo obuolių sidro acto (tinka ir švelnus balto vyno actas)
  • 80 ml rudo cukraus
  • 2 v.š. garstyčių padažo
  • 3 česnako skiltelių
  • 2 v.š. turkiško granatų padažo (neturint galit pakeisti tiesiog citrinos sultimis)
  • 2 a.š. druskos
  • 0,5 a.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus

Dideliame dubenyje gerai išmaišykite visus produktus marinatui. 

Vištienos petelius išvoliokite marinate, uždenkite ir palikite šaltai marinuotis 2-12 val.

Paruoškite karštą grilį. Vištienos petelius ištraukite iš marinato, šiek tiek nuvarvinkite.

Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių po 1-2 min. svarbu tik apkrudinti, tuomet sudėkite petelius vėsesnėje grilio pusėje, anglis pridenkite, vandenyje mirkytomis, medžio drožlėmis, ir rūkinkite uždengę dangčiu 20-30 minučių.

P.s: apkepimas reikalingas tik tam, jeigu kepsninė su tuo „kiauru” dangčiu ir dūmas greit vėsta, kad tikrai tikrai valgytumėt iškeptą, kitais atvejais apkepti nereikia, tiesiog rūkinkite aukštesnėje temperatūroje.

Valgykite su šviežiomis daržovėmis arba tiesiog vienus ir svarbiausia… pirštais 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

sixteen − sixteen =