Glajus meduoliams ir ne tik

Brandintų meduolių tešla vis dar bręsta ir laukia artėjančių švenčių, dar pora savaičių ir namai pakvips Kalėdiniais aromatais, meduolius galite prieš kepant aptepti kiaušinio ir pieno plakiniu, tuomet jų paviršius taps lygus ir šiek tiek blizgus. Arba kepti nieko neaptepus, o iškepusius ir pilnai atvėsusius meduolius puošti įvairiais glajaus piešiniais. Namų sąlygoms nebūtinos ypatingos priemonės, gal Pikaso netapsite, piešiniai nebus itin dailūs, tačiau paprasčiausias maišelis arba maistinė plėvelė tikrai tiks pasigaminti „pieštukui“, svarbu skylė glajui būtų kuo mažesnė, o glajus tinkamo tirštumo, o aš namie naudojau padažui ant lėkščių skirtą silikoninį įrankį, kurį seniai seniai parsisiunčiau ir iki šiol… neradau progos jo panaudoti 🙂

Žinau, kad labai gerai stingsta kiaušinių baltymų glajus, tačiau aš nemėgstu naudoti pirktinių kiaušinių be terminio apdorojimo, tad šiam meduolių puošimui pasirinkau du glajaus variantus, kuriems nereikia terminio apdorojimo ir ilgesnis galiojimo terminas:

  • su lengva citruso nata
  • visiškai saldus, bet puikus savo tekstūra

Reikės:

  • apelsino
  • cukraus pudros
  • migdolų arba kokosų pieno
  • burboninės vanilės pastos arba vanilės ankšties sėklyčių
  • maistinių dažų (jei norisi ekologiškiau – naudokite ciberžolės, matcha miltelius arba aviečių sirupą)
  • cukrinių dekoracijų papuošimui

Citrusinį glajų galite gaminti ir su citrinos sultimis, tačiau man šiek tiek per rūgštu, todėl apelsino rūgštelė pats tas ir kvapu ir skoniu 🙂 šiam galui maišymo proporcijos šaukštais 5 cukraus pudros su 1 šaukštu sulčių. Būtinai cukraus pudrą išsijokite, o išspaudę sultis, jas nukoškite per sietelį. Pudrą gerai sumaišykite su sultimis, šaukštu pabandyti užtepti ant meduolio ir žiūrėkite ar tinkamo tirštumo, nebėga nuo kraštų, stingsta ir yra pakankamai baltas 🙂 Šiuo glajum aš formavau piešinio kraštus, t.y. kontūrus, vėliau užspalvinau vidų jau saldžiu spalvotu glajumi. Bet svarbu, kad prieš spalvinant vidų, kontūrai būtų išdžiuvę.

Spalvota, glajuo sumaišiau 30 g cukraus pudros su pienu (migdolų pienas skystesnis, kokosų tirštesnis, tad pudros gali tekti dar įdėti daugiau), pridėjau maistinių dažų ir gerai išmaišiau. Vėl tai pat priklausomai nuo pieno skystumo gali tekti įdėti daugiau pudros, tačiau šį glajų geriau palikite skystesnį, nei reikia kontūrams, jo tikslas stovint suminkštinti meduolius 🙂 Sustingus kontūrams, tepkite spalvotą glajų ir paskirstykite tolygiai.

BŪTINAI – palikite išpieštus meduolius sustingti, prieš pakuojant dovanas, geriausiai per naktį, tuomet glajus pilnai išdžius ir bus tinkamas pakavimui.

Print Friendly, PDF & Email
Yra kur tobulėtiGerasBeveik puikus skonisPuikus skonisTobulas (No Ratings Yet)
Loading...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

17 + eighteen =