Bananų duonelė

už šį nerealiai skanų desertą-duonelę esu dėkinga savo kolegei Simonai 🙂

 

Reikės:

Tešlai:

  • 300 g miltų (sveikuoliškas variantas: dalį miltų pakeisti speltos miltais arba avižiniais dribsniais, gaunasi duoniškesnė duonelė, gali prireikti ir truputį daugiau, priklauso nuo bananų)
  • 1 kupino kupino a. š. kepimo miltelių (nes tešla tikrai sunki, todėl berti reikia drąsiai)
  • 1/3 a. š. druskos
  • 2-3 kiaušinių (priklauso nuo kiaušinių dydžio, jei mažiukai, geriau imti 3)
  • 1 v. š. vanilinio cukraus (galima ir du, jei vanilinis cukrus švelnesnis)
  • 125 g kambario temperatūros sviesto (sveikuoliškas variantas: 80 g obuolių tyrelės + 75 ml saulėgrąžų aliejaus + 200 g naturalaus jogurto; arba mano pasirinktas gaminimui variantas 2 v.š. sviesto + 2 v.š. lazdynų riešutų aliejaus + 120 g obuolių-persikų  uogienės ir 200 g jogurto )
  • 100 g rudojo cukraus (galima pakeisti paprastu arba medumi)
  • 500-600 g gerai prinokusių bananų (čia į svorį įeina ir žievė, maždaug 4-5 bananai, geriau daugiau nei mažiau)

Įdarui:

  • 150 g susmulkintų riešutų (naudojau graikiškus, galima bet kokius)
  • 1 kupiną a.š. cinamono
  • 100 g susmulkinto šokolado
  • 60 g išlydyto sviesto

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Kitame dubenyje išplakti kiaušinius su vaniliniu cukrumi iki purių putų. Iki purumo suplakti sviestą su cukrumi, jei sviesto nenaudojam, cukrų išmaišyti su obuolių tyrele, aliejumi ir jogurtu. Išplaktus kiaušinius sumaišykite su išsuktu sviestu arba obuolių tyrelės mišiniu.Bananus gerai sutrinti šakute. Gautą bananų masę įmaišykite į kiaušinių ir sviesto arba kiaušinių ir obuolių tyrelės masę. Supilti skystą masę į miltus ir maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų. Labai svarbu nepermaišyti. Turi gautis tešla lyg tiršta grietinė, tokia krečiama, jei gaunasi skysta, įberti dar truputį miltų.

Įkaitinti orkaitę iki 190 C. Kepimo formą ištepti sviestu ir iškloti kepimo popieriumi  

Sumaišyti kartu susmulkintus riešutus, cinamoną, šokolado gabalėlius, išlydytą sviestą. Pusę tešlos sukrėsti kepimo formą ir paviršių išlyginkite šaukštu. Ant viršaus paskirstyti pusę įdaro, o ant jo tolygiai sukrėsti likusią tešlą. Ant tešlos viršaus vėl paskirstyti likusį įdarą. Kepti ~ 1 valandą.

Duonelė nerealiai skani šilta…. o atvėsusią galite drąsiai laikyti 2-3 dienas šaldytuve. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarai “Bananų duonelė

Komentuoti: admin Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five + twelve =